tisdag 29 juni 2010

Paulus lista på vittnen som såg Jesus uppstånden!

”…Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna, och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på en gång, av vilka de flesta ännu lever, medan några är insomnade. Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig…” (1 Kor 15:3-8)

1 Korintierbrevet är den tidigaste källan vi har som talar om vittnen som påstår sig ha sett Jesus uppstånden. Här räknar Paulus upp en lista på grupper och individer som påstod sig ha sett Jesus uppstånden. Det finns flera skäl att ta Paulus ord på allvar. Jag ska lägga fram tre argument för detta.

För det första råder det stor enighet bland forskare, skeptiker som troende, om att 1 Korintierbrevet är äkta och att Paulus verkligen skrev det! Första Korintierbrevet skrev senast 56 e. Kr, alltså ca 23-26 år efter Jesus död. Galaterbrevet skrevs av Paulus senast 55 e. Kr och anses också vara äkta. (Birger Gerhardsson, 1982)

För det andra kände Paulus flera av vittnena som han räknar upp! I Gal 1:18 berättar Paulus att han träffade Petrus och Jakob, Jesus bror, i Jerusalem. Petrus var en utav ”de tolv” och räknas förmodligen in i gruppen ”alla apostlarna” också för den delen. Paulus använder sig dessutom av ordet ”historeo” vilket ger intrycket av att han kom dit för att göra en form av historisk undersökning. Antagligen frågade Paulus dem om vad Jesus lärde och gjorde under sin livstid och vad lärjungarna själva hade varit med om. När Paulus nämner dem som vittnen så kommer informationen direkt från ögonvittnen som han har själv pratat med och är inte bara ett rykte som han har snappat upp. Sedan var ju Paulus själv ögonvittne som hade sett Jesus uppstånden!

För det tredje levde flera utav vittnena som Paulus talar om när brevet skrevs. Både Paulus, Petrus och Jakob Jesus bror var vid liv när brevet skrevs. De dog först senare under 60-talet e. Kr. När Paulus skriver att Jesus visade sig för ”de femhundra bröderna” tillägger han att ”de flesta lever, medan några har somnat in”. Indirekt säger han att ”om du inte tror mig, gå och fråga vittnena själv då”. Om han inte hade varit säker på att dessa vittnen fanns skulle han inte våga inbjuda korintierna att fråga dem. Detta tyder på att han antingen kände dem själv eller att han kände någon som kände dem.
När vittnena fortfarande är vid liv är det möjligt fråga dem om det som sägs om dem stämmer. Därför går det inte att hitta på vad som helst utan att påhittet bli avslöjat! (Lee Strobel, 1998)

Utifrån den informationen Paulus förser oss med kan vi inte säga exakt hur det gick till när Jesus visade sig uppstånden. Däremot kan vi vara förvisade om att det verkligen fanns grupper och individer som hävdade att de hade sett Jesus uppstånden!Källor
(1) Birger Gerhardsson,”En Bok om Nya Testamentet”, s. 59 och 61, Bröderna Ekstrands Tryckeri AB, Lund, 1982

(2) Lee Strobel, “Fallet Jesus”, s. 256, Zondervan Pulishing House, Grand Rapids, 1998

Angående Paulus, Petrus och Jakob Jesus brors död se:
Stefan Gustavsson, ”Kristen på goda grunder”, s. 95, Verbum Förlag AB, Stockholm, 1997,
samt Nationalencyklopedin, URL: http://www.ne.se/petrus

2 kommentarer:

Nicole sa...

Skulle vara kul om du skrev lite ibland bara, visst orkar man inte skriva varje dag men när man har tid. Hoppas inte bloggen har dött. Tittar in här ibland men inget nytt :)

Emanuel Hai sa...

Jag har tänkt att ta upp bloggandet igen :D
Så nu är tanken att det ska hända något nytt varje vecka.