fredag 2 december 2011

Massmordet i Indien på 1800-talet

Idag när jag kom hem från skolan så satte jag mig ner och tittade på en BBC-dokumentär om Rasismens historia. Det var fruktansvärt hemskt att titta på! Det finns fruktansvärt mycket hemska saker som skedde på 1800-talet som medelsvensson inte känner till! Låt mig få upplysa dig som läsare om några saker som sades på BBC-dokumentären!

På 1870-talet så drabbades Indien av en svår smältkatastrof. Den brittiska kolonialmakten, ledd av Lord Lytton, hade tvingat befolkning att odla ris m.m som de sedan skulle skicka till Storbrittanien och USA. Däremot så fick inte indierna själva ta del av maten som de själva hade odlat! Lord Lytton hamstrade mat medan miljontals människor svalt ihjäl! Britterna tvingade indierna att gå långa marcher och placerade dem i arbetsläger där de tvingades till hårt arbete! På 1870-talet dog 8 miljoner indier pga detta! Nästan 13 miljoner indier svalt ihjäl sammanlagt 1870-1900! Det grymmaste var att det var så ofattbart många barn som dog i dessa dödsläger!


 Lord Lytton rättfärdigade sitt handlande med hjälp av socialdarwinistiska argument- det var "Survival of the fittest" som gällde! Britterna var den "Starka rasen" och indierna var den svaga och  "lägre stående rasen" som var dömd till undergång! Alla människor var ju inte lika mycket värda då det fanns vissa människoraser som var mer utvecklade och högstående än andra! Genom att låta de "svaga raserna" gå under så fördes Evolutionen i rätt riktning! I Vetenskapens namn dödades miljoner av människor! Men det var inte bara i Indien som detta skede! Tidigare på 1800-talet så utrotade de brittiska bosättarna hela den Aborginska urbefolkningen i Tasmanien på 5000 personer! Liknande brott skedde också i både Afrika och Amerika!

Britterna var i princip lika rasistiska och råa på 1800-talet som de tyska nazisterna var på 1900-talet! Låt mig anknyta till temat på mitt förra blogginlägg där jag skrev lite om brott i Ateismens namn! Nyateister menar att det inte har skett några brott i Ateismens namn och att världen skulle bli bättre utan alla religioner. Om alla var ateister så skulle det ske mycket mindre ondska i världen! Detta menar jag är ett naivt synsätt.

Ifall man avskaffar Gud och Uppenbarelsen (Bibeln) som högsta auktoritet så kommer man ersätta detta med något annat! Denna auktoritet blir ett slags "Guds-substitut"! Vid Upplysningen så blev människans förnuft auktoritet! Naturvetenskapen var redan innan en viktig auktoritet men nu fick den en högre auktoritet än Bibeln! Vetenskapsmännen blev de nya "prästerna" i samhället! Sedan har man utfört hemska dåd i Vetenskapens namn! Både socialdarwinister och senare nazister hänvisade till den "Vetenskapliga Auktoriteten" när de motiverade rasism och hemska dåd! Detta innebär självklart inte att Socialdarwinism och rasbiologi verkligen var vetenskapligt bara för att man påstod det. Men poängen var att massmord skede helt eller delvis i "Vetenskapens namn"! Avskaffande av religion är ingen garanti för att det blir fred på jorden! Människan hittar nya ursäkter för att ge utlopp för sin ondska! Detta tror jag är en viktig tankeställare med tanke på att Vetenskapen har sådan status i vårt samhälle fortfarande idag!

Min andra fundering är mer självrannsakande. Är det inte så att fattiga människor exploateras och svälter för att vi i Västvärlden ska ha det lyxigt fortfarande i våra dagar? Vilken typ av motiveringar har vi idag?


1 kommentar:

Johnrobin sa...

Wow! Bra tankar! håller med. (Y)

Men att avskaffa religion kommer nog kunna hjälpa i fredlig mening tror jag, men ENDAST om den ersätts med att folket vänder sig till Gud för en personlig relation med honom! ;)