lördag 26 mars 2011

Människooffer i Klimatets namn

Bild från BBC-artikeln
"Using religious language to fight global warming". 
Då var det dags för "Earth Hour" igen klockan 20:30-21:30 ikväll. Men jag känner inte direkt att jag har lust att fira detta. Miljörörelsen har blivit som en ny religion de senaste årtiondena. Helen Grady från BBC skrev en klockren analys av miljörörelsen förra året. Hon citerade teologen och miljörörelseaktivisten Martin Palmer. Han sa att 70-talet och 80-talet så försökte Miljörörelsen försökt skapa opinion genom att visa de vetenskapliga bevisen för Växthuseffekten. Sedan någon gång på 90-talet och framåt så har Miljörörelsen ändrat strategi. Nu försöker de spela på våra känslor genom att använda ett religiöst språkbruk. De målar upp en vision av ett "klimat-helvete" och försöker påverka oss genom att skrämma oss och ingjuta skräck i våra hjärtan. (BBC)

Många illdåd har gjorts i Religionens namn. Både korsriddarna och islamistiska självmordsbombare har påståt Gud kräver att de utför sina dödliga våldshandlingar. Detta är tyvärr inte de enda exemplerna från historien. 1300-1500 år e. Kr fanns det ett stort rike i Mexiko. Riket som jag talar om är Aztekernas rike. Aztekerna hade på många sätt en högt stående kultur men tyvärr motiverade de människooffer utifrån sina religiösa övertygelser.

"Aztekernas nationalgud, Huitzilopochtli, var son till jordgudinnan och en krigsgud och han identifierades med solen. Varje natt kämpade han mot mörkrets makter för att solen skulle återfödas nästa morgon. Om Huitzilopochtli någonsin skulle bli besegrad skulle mörkret triumfera, solen skulle aldrig gå upp och hela världen skulle upphöra att existera. Det var därför av största vikt att Huitzilopochtli förblev stark och oövervinnelig, och det var människans plikt att hjälpa till genom att förse honom med föda. Den allra bästa föda människan hade att erbjuda var livet självt--människohjärtan och blod—och det var denna tro som rättfärdigade de enorma människooffren." (Wikipedia)

Miljörörelsen och Aztekerna är inte så olika varandra. "Klimathotet" används som legitim ursäkt för att kränka mänskliga rättigheter på samma sätt som Aztekerna rättfärdigade människooffer utifrån sin religion! Ett argument som abortliberaler tar upp som argument för fri abort är att jorden är överbefolkad. Om vi tillåter fri abort så kommer jorden inte bli lika överbefolkad. Vidare förekommer det resonemang om att man också bör legitimera dödshjälp. Många gamla människor lider ändå i onödan och det skulle vara bättre för dem att dö påstår man. Det finns t.o.m enstaka extremister inom Miljörörelsen som vill införa tvångssterilisering på kvinnor som har fött för många barn eller på andra individer som inte anses vara lämpliga som föräldrar t.ex förståndshandikapade (Se Lars Ivarssons hemsida). Jag ska tillägga att jag inte tror att den sistnämnda åsikten är särskillt vanlig, den är förmodligen extremt sällsynt, men den finns ändå.

Indianer som offrar människor i filmen Apocalypto (regisserad av Mel Gibson)

Men genom att offra ofödda barn och gamla människor så kan vi blidka "Klimatguden"* så att vi inte mänskligheten hamnar i "Klimat-helvetet". Frågan är vilka som är nästa folkgrupp som de vill offra för att blidka Klimatguden?

Jag minns en Naturkunskapslektion från gymnasiet när vi talade om jordens överbefolkning. Några klasskamrater sa på skoj att man kunde bomba Mongoliet för att minska jordens befolkning. Självklart tror jag inte att de menade allvar (dessutom så bor det inte så många i Mongoliet så det hade inte gjort så stor skillnad). Men frågan är hur länge till en ide som denna kommer fortsätta vara ett skämt? Ju mer klimatalarmisterna skrämmer upp människor, ju lättare blir det att acceptera denna typen av förslag. När miljörörelsen anser att förändringarna går för sakta så kommer det kanske uppstå nya grupperingar som är mer radikala och fanatiska till sin karaktär. Dessa grupper anser att jorden är så pass överbefolkat att de ser sig tvungna att döda människor för att inte hela mänskligheten ska gå under. Detta blir den "Slutgiltiga lösningen" på Klimatfrågan på samma sätt som den "slutgiltiga lösning" på Judefrågan var Förintelsen.

Min poäng med detta blogginlägget är inte nödvändigtvis att du ska bli klimatskeptiker. Det finns föredömen inom Miljörörelsen som står för mänskliga rättigheter och har vettiga åsikter. En sådan är Stefan Swärd som är pastor i Elimkyrkan i Stockholm och som är engagerad i klimatfrågan. Han ställer sig på de oföddas sida i abortfrågan och komprimissar inte. Jag tycker att han är ett föredöme och jag har respekt för honom även om jag inte håller med honom i varje sakfråga. Samtidigt så är det skrämmande att majoriteten av Miljörörelsen rättfärdigar mord, framförallt på ofödda barn, i Klimatets namn. Ikväll är det som sagt Earth Hour igen. Jag känner inte direkt för att fira Miljörörelsens stora högtid av tidigare nämnda skäl...
*"Klimatguden" skulle även kunna kallas för "Miljöguden" osv. Det kanske inte är det perfekta ordvalet men jag hoppas att du som läsare förstår min poäng.
 Källor
 1. "Using religious language to fight global warming", BBC, URL: http://news.bbc.co.uk/2/hi/8468233.stm

2. "Azteker", Wikipedia, URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Azteker#Offer_i_templen

 3. "Överbefolkning – Tredje delen", Lars Ivarsson, URL: http://larsivarsson.se/172-overbefolkning-tredje-delen/

4 kommentarer:

Eriol sa...

Tycker det är en intressant parallell du gör mellan den ”religiösa” miljörörelsen och aztekerna religion. Verkligen belyser hur man helt allvarligt är beredd att ofra människoliv för ett högre syfte. Jag tror det är en ganska central tema i människosläktets dilemma, och varför t.ex. krigsfilmer är så populära där hela den underliggande tema är offrade liv för en högre saks skull.

Och det finns på så många nivåer, allt ifrån en ung kille från en överklassfamilj som hotas av pappan att vägras högre utbildning om han skulle få för sig att fördjupa en relation med den där kurdiska tjejen vars föräldrar inte kan ett dyfft om båtar, vin, eller aktier; till en VD nära sin pension som väljer att lägga ner en fabrik i Polen, som visserligen går i vinst, men om den lades ner skulle hela företaget gå ännu mer i vinst och han skulle kunna förverkliga sin drömvilla vid franska revieran i sin ålders höst. Eller hederskulturen där far eller bröder gör allt, verkligen allt, för att bevara sin släkts heder. Eller en konsumentsvensk som ser till att vara up-to-date med senaste prylar och livsstil i stället att odla relationen med sin fru eller man.

Hud för hud. Man kan ge allt man äger för att skydda sig själv. (Job 2:4)

… och i ”själv” så kan man, tror jag, inkludera drömmar och det man ”tror på”, den ideologi/religion som bär upp ens självbild.

Emanuel Hai sa...

Det är det som är så läskigt när det handlar religioner/ideologier som kränker mänskliga rättigheter. Det finns ju ofta någon typ av logik som motiverar kränkandet. När man börjar förespråka "människooffer" så bör man verkligen tänka efter och ifrågasätta...

micael grenholm sa...

Nog finns det missbruk inom miljörörelsen men det ändrar inte på det faktum att de flesta forskare anser att vi är på väg mot global uppvärmning. Och att det är nyttigt att släcka lamporna i västvärlden är rätt så självklrt oavsett vad man anser om klimathotet. För övrigt står det 1 Pet 4 längs ned på plakatet "The End is at hand", så det lär nog inte vara miljörörelsen som bär på den. Förstår att du kanske var ironisk, men det är lätt att måla upp en rörelse som domedagsaktig utan att ha några belägg för det.

Gud välsigne dig!

Micael Grenholm

Emanuel Hai sa...

Hej Micael Grenholm!

Bilden är från en BBC-artikel som handlar just om "Miljö-rörelsen religiösa språk". Nu när du säger det så kan den bilden inte ha kommit från något av Milörörelsens demostrationer. Jag bara antog att den var det så jag misstog mig där! Tack så mycket för att du påvisade mitt felaktiga antagande! Jag ska omformulera mig i "bild-texten" genast!

Att majoriteten av forskarna tror något innebär inte automatiskt att de har rätt. Jag har skrivit några andra blogginlägg där jag tar upp mer naturvetenskaplig kritik än i det här inlägget!