tisdag 15 november 2011

Brott i Ateismens namn

Jag tänkte skriva lite om brott som begåtts i Ateismens namn. Till att börja med så vill jag säga att jag inte är ute efter att svartmåla ateister. Jag menar inte att ateister nödvändigtvis skulle vara sämre människor än andra. Det finns säkerligen många ateister som är moraliskt sätt bättre än vad många religiösa är. Men det florerar en myt i vårt samhälle att det bara har begåtts brott i Religionens namn och aldrig i Ateismens namn! Jag får intrycket att en del ateister t.o.m menar att ateister skulle vara bättre människor än de som är anhängare av någon religion. 

De mest solklara exemplen från historien där det har begåtts brott i Ateismens namn är ju alla illdåd som utfördes av Stalin under f.d kommunistregimen Sovjetunionen. Nyateisten Richard Dawkins tar upp denna invändningen i sin bok Illusionen om Gud på sida 309 och skriver följande:

"What matters is not whether Hitler and Stalin were atheists, but whether ateism systematically influenses people to do bad things. There is not the smallest evidence that it does"

Det går också att läsa i samma kapitel att Dawkins håller med att Stalin var ateist och att han begick hemska brott. Men Dawkins menar att brotten inte begicks i Ateismens namn även om de begicks av ateister! Problemet är att det finns vittnesmål från brottsoffer för kommunismen i Sovjetunionen som har berättat att det visst begicks brott i Ateismens namn! Richard Wumbrand var en utav alla kristna martyrer som blev förföljda för sin tro och han skrev följande i sin bok ”Tortured for Christ". 


"The cruelty of atheism is hard to believe when man has no faith in the reward of good or the punishment of evil. There is no reason to be human. There is no restraint from the depth of evil wich is in man. The communist turturers often said, 'There is no God, no Hereafter, no punishment for evil. We can do what we wish.' I have heard one turturer even say, 'I thank God, in whom I don't believe, that I have lived to this hour when I can express all the evil in my heart.' " [1]

Nu var det kanske det inte var så att exakt alla brott som begicks av kommunister utfördes i Ateismens namn. Men utan tvekan så förekom det brott i Ateismens namn! Vi bör självklart ta avstånd från alla brott oavsett ifall de utförs i ateismens namn, i någon religions namn eller i någon annan ideologis namn! Självklart håller jag med ateisterna att det är fruktansvärt klandervärt när förövare försöker komma undan med att "Gud ville det". Men jag tycker det är lika illa när det begås brott i ateismen namn. Jag skulle önska att nyateisterna kunde erkänna brott som har begåtts i ateismens namn och fördömma dem det lika mycket som de fördömmer brott i religionens namn!

Bild från koncentrationslägret i Gulag, dåvarande Sovjetunionen.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1371768/Testimony-Gulags-forgotten-victims-Steal-mans-bread-die-.html




[1] "The practical impossibility of Ateism in the Meaning, Value and Purpose of life",William lane Craig, 1994, URL: http://www.bethinking.org/right-wrong/intermediate/the-practical-impossibility-of-atheism-in-the-meaning-value-and-purpose-of-life.htm

Inga kommentarer: