måndag 15 oktober 2012

Winston Churchill's mörka sida

Winston Churchill brukar ofta porträtteras som en av andra världskrigets stora hjältar. Land efter land i Europa faller för nazisternas våldsamma angrepp. Till sist står bara Engelska kanalen mellan Hitler en utav de sista fria länderna i Europa. Men när allt ser som mörkast ut så lyckas Churchill ingjuta mod hos sitt folk och visar på oerhörd handlingskraft när han lyckas stå emot de tyska bombanfallen under 1940. Men ironiskt nog så stod inte Churhill och Hitler så långt ifrån varandra ideologiskt sätt som man först kan tro.
"The Aryan stock is bound to triumph"
Winston Churchill (Wikipedia)

Nej citatet ovan kommer faktiskt inte från Hitler. Det är Churchill som har sagt detta! I en artikel från "The Independent" berättar Johann Hari om Churchills mindre hedervärda sida. Churchill menade att den vita rasen var överlägsen alla de andra raserna. Detta var inte bara teoretisk ståndpunkt för honom. Dessa tankar resulterade i ödesdigra konsekvenser för miljontals människor när han omsatte dem till handling.

Under andra världskriget dog 1,5-3 miljoner indier på grund av svält. Trotts att brittiska tjänstemän i Indien bad Churchill om hjälp att stoppa smältkatastrofen så vägrade han! Han svarade att indierna fick skylla sig själva eftersom de "förökade sig som kaniner". I en artikel från "The Telegraph" skriver Dean Nelson att både USA och Australien erbjöd sig att sända förnödenheter för att stoppa svältkatastrofen. Men intresset från Churchills sida var svagt och det slutade med att han struntade i att ta emot hjälpen. I artikeln från "The Independent" skriver Johann Lari också att efter kriget, när indierna ville frigöra sig från sina kolonialherrar, så skrev Churchill följande:


"Bengal Famine 1943" (Wikpedia)
"I hate Indians. They are a beastly people with a beastly religion"Väldigt ofta när vi tänker på andra världskriget så har vi en väldigt svartvit bild och vi tenderar ofta att skönmåla de allierade något. Rasismen fanns på båda sidorna men de allierade råkade vara den sidan som var minst dålig. När jag gick på högstadiet och gymnasiet så fick jag aldrig höra om Churchills mörka sida. Jag förundras över att detta inte har uppmärkas mer! "Levande historia" berättar inte heller något om detta! Jag har sökt på "Churchill" på deras hemsida utan att hitta något om hur han hanterade svälten i Indien. Detta är ypperligt märkligt med tanke på att de säger sig vilja verka för "...nutida tollerans med utgångspunkt i dåtida brott mot mänskligheten."

Inga kommentarer: