lördag 8 januari 2011

En tripp till Olofstorp

Igår åkte jag och min lillebror hem till Stefan, Johan och Lukas. Tanken var att vi skulle bygga på en snöiglo men snön var inte av den kvalitet som vi hade hoppats. Vi gick in och spelade Settlers istället. Sedan gick vi ut och grillade. Sven, deras pappa, hade tydligen skadat fingret så han var tvungen att åka till sjukhuset. Men sedan fick han skjuts från sjukhuset till Olofstorp av min pappa. Sedan fick jag och David skjuts hem av Farsgubben.
Jag fick låna Stefans Bibel som har apokryferna. Jag tänkte läsa Andra Mackabeerboken. Berättelsen utspelar sig under det andra århundradet f. Kr och skrevs i början av det sista århundrandet f. Kr. Det är en väldigt intressant bok på många sätt. Dels är den bra för att förstå den historiska bakgrunden för den politiska situationen, i Israel, under Jesus tid. Sedan kan man få en bra inblick i judarnas religiösa tro under den här tiden. Uppståndelsehoppet går som en röd tråd genom Andra Mackabeerboken. Frågan om hur judarna såg på uppståndelsen är oerhört viktig för att förstå argumenten för Jesus uppståndelse. Jag kommer förmodligen att återkomma om detta i ett annat blogginlägg. Jag vet att jag har skrivit så tidigare och inte hållit mitt löfte (än)... Men det kommer!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena E-hai !!!

Bilden på den mantelinsvepta korset är så kuslikt likt den sympol mandéerna använder. Det "måste bara" ha nån koppling! Har mandéerna oxå någon slags uppståndelsetro? vet inte, fattar inte, …

Kolla in följande bilder så att du fattar vad jag menar:
http://www.flickr.com/photos/26727472@N08/
http://www.facebook.com/group.php?gid=2596266856

Emanuel Hai sa...

Jag hade aldrig hört talats om mandéerna innan. Enligt informationen på facebook så var ju Johannes Döparen deras sista "profet" så någon form av koppling till kristendomen har de väl...Men om Johannes Döparen var deras sista profet hur ser dom på Jesus då? Ifall det är så att de inte tror på Jesus som Guds son, varför har de en symbol med kors?

Du får söka vidare;)