söndag 9 januari 2011

Vem bryr sig om palestinierna i Libanon?

Jag läste lite på BBC om palestiniernas situation i Libanon och jag blev illa berörd. Idag finns det omkring 450 000 palestinier som bor i flyktingläger i Libanon. Dessa flyktingläger som de bor i är nedgångna och isolerade från samhället. Tidigare har det varit sammandrabbning mellan regeringsstyrkor och islamistiska extremister i flyktinglägret. På husväggarna kan man fortfarande se spår av skotthål och det vanligaste är att flyktinglägrerna inte blir uppbyggda.

Det är nästan omöjligt för palestinierna att få jobb i det Libanesiska samhället. Det finns en lista på 73 stycken yrken som palestinierna inte får jobba med. De få jobb som är tillåtna är oftast enklare jobb! Dessutom får de inte äga några egendomar och de har inte tillgång till statlig sjukvård! BBC påstår att palestiniernas situation i Libanon idag är värre än för dem som bodde i Gaza-remsan under den Israeliske ockupationen. Libanesiska myndigheter behandlar dem helt enkelt som andra klassens medborgare!

Samtidigt som jag blir ledsen när jag läser detta så blir jag arg på så kallade "palestinska människorättsaktivister". Jag ställer mig frågan hur många "palestinska människorättsaktivister" har åkt till Libanon för att protestera mot regeringens diskriminering mot palestinierna? Jag har aldrig hört talats om något sådant men om jag har fel så får du som läsare mer än gärna upplysa mig! Jag funderar på om det är så att de så kallade "människorättsaktivisterna" verkligen bryr om palestinierna eller om de bara stöttar palestinierna för att de hatar Israel! Varför blir Israel kallat för ''apartheidstat'' och inte Libanon? Varför uppmanar de inte oss att bojkotta varor från Libanon för att sätta press på dess regering? Om de verkligen hade brytt sig om palestinierna så borde de uppmärksamma situationen för dem som har det sämst! Är deras motivation verkligen kärlek till palestinierna eller är det hat mot judarna?

Läs själv om palestiniernas situation i Libanon på följande länkar:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12138075

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7777060.stm

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra fråga du ställer!!! Kunde inte uttryckas klarare!

Lite off-topic, men kan för övrigt rekommendera filmen Lebanon (2009), den är grymt bra, självbiografiskt. (… finns de som tolkar den politiskt, men då har man missat poängen …)
länk:
http://www.imdb.com/title/tt1483831/

Joseph :) sa...

Hej Emanuel!

Mycket intressant ämne men också mycket svårt att få grepp om. Så är det kanske med allt som är kopplat till mellanöstern.

Jag vet inte om jag riktigt vill försvara Libanons regering när det gäller detta ämne men jag vill kommentera några saker som du har skrivit.

Islamistiska extremister som du nämner i början, vilka är de?
Är det inte Palestiniernas egna "politiska" partier. Det finns ju anledningar till varför husen har skotthål i sig.

På tal om skotthål så är det inget unikt för palestinierna, även libanesiska medborgare har skotthål i sina väggar. Det är inget staten fixar utan varje privatperson får fixa det själv.

Att det är nästan omöjligt att skaffa jobb för palestinier i Libanon är enligt mina kunskaper lite överdrivet sagt. Det är nämligen svårare för en svensk i Sverige att skaffa jobb än för en palestinier att skaffa jobb i Libanon. Detta på grund av att ländernas system är helt olika. Det finns en hel del palestinier med egna företag osv. Staten lägger sig inte i som här.

Att palestinierna inte får jobba med vissa jobb har ingenting med att de är palestinier utan att de inte är Libanesiska medborgare. Därför kan det inte ha några jobb som är inom myndigheter, staten och andra liknande saker. Hur många jobb finns det för en ickemedborgare i Sverige? (jag tror att det är noll om man inte har någon sorts uppehållstillstånd)

Detta är också anledningen varför det är fel att säga att de behandlas som andra klassens medborgare när de inte ens är medborgare.

I princip all sjukvård är privatägda i Libanon detta innebär att palestinierna har lika mycket tillgång till sjukvård som Libaneser. Det finns visserligen, men i väldigt liten utsträckning, statlig sjukhus för fattiga men jag vet inte vad som gäller där när man inte är medborgare.

Historian är väldigt viktigt att känna till när man talar om dessa saker, jag själv kan för lite!

Men du får gärna komma på något konkret förslag på vad libanesiska regeringen skall göra? Innan du uppmanar till bojkottning!

Sen tror jag faktiskt att palestinierna behandlas bättre än andra ickemedborgare i Libanon. Men jag lider med dem och jag vet att de har det jätte svårt!

Min kunskap är inte jätte uppdaterad så tveka inte att rätta mig!!

Emanuel Hai sa...

Tack för kommentaren Josef! Du skriver många vettiga saker. Jag hade missat att skriva att det var statlig sjukvård som de inte hade tillgång till, så jag har rättat till det nu. Men låt mig få förtydliga några saker!

Min poäng var INTE att uppmana till bojkottning av Libanon. Min poäng var att ifall man säger att Israel är en "apartheidstat" och bör bojkottas så borde man vara konsekvent och uppmana oss till bojkott av Libanon också eftersom palestinierna har det sämre där än i Gaza enligt BBC.

Att de islamistiska extremisterna är ett palestinskt parti håller jag med om. Hur stora de är vet jag inte så det kan jag inte kommentera.

Nu gör jag en egen analys men jag tror att de islamistiska extremisterna har kunnat växa sig starkare eftersom omständigheterna i flyktinglägrerna har varit så dåliga. Ungefär som nazismen vann popularitet i Tyskland då landet var i kris. Sedan betyder detta inte att jag är för islamsk extremism!

Enligt den första BBC-artikeln, som jag länkade till, så tillåts inte palestinierna i flyktinglägrerna att ansluta sig till landets yrkesorganisationer eller företagens syndikat(syndikat=sammanslutning mellan självständiga företag med gemensam försäljningsorganisation som fördelar inkommande order mellan medlemmarna). Detta gör att det blir svårare för palestinierna att få jobb jämfört med övriga libaneser.

Medborgarskapsfrågan är självklart viktig här! BBC nämnde inte den frågan i de artiklarna jag läste. Men det du skriver kan nog stämma. Frågan är varför de inte har blivit medborgare än i sådana fall? Jag antar att de vill bli medborgare (men detta har jag ingen källa att hänvisa till...). Enligt BBC så får inte palestinierna samma "grundläggande rättigheter" eftersom man är rädd för att omkullkasta den politska/religiösa balansen i Libanon.

Jag vill poängtera igen att min tanke var inte att uppmana till bojkott av Libanon (även om det kanske verkade som det). Min poäng var att uppmärksamma situationen i de palestinska flyktinglägrerna (som är värre än i Gaza) och att de s.k "palestinska människorättsaktivister" är inkonsekventa i sin kritik!